Followers

28.1.11

kembali belajar~~

assalamualaikum wbt..
norhayaton hazai hj warman

alhamdlillah syukur atas nikmat iman dan islam yg di beri oleh pencipta seorang aku...=) 1st of all i would like to thnx to my luvly mom..and dad..erkk speaking plak ..kepada sahabat2 selamat sejahtera...hmm actually dah lama pon kelas mula..dah nak masuk sebulan..tapi sekarang ni baru berkesempatan nak update tentang ni...hee dh basi...tp nak cerita juga..^_^'' yg nk baca terus kan lah sesi membaca entry ni..yg tak nk baca..terima kasih kerana sudi dtg blog ni...=) haa ape yg sy ckp tah ni..permulaan yang baik untuk sem ni..plus sebenarnya
pertama kali masuk uitm shah alam...1st impression..wow! sgt besar...bas bersepah2...fakulti jauh2...tak ada jalan kaki macam di uitm perak..=) sigh** macam biasalah sebabkan sy ni ada pelajar penerapan dari diploma..jadi degree sy hnylah 2 tahun dan mendapat pengecualian kredit sebanyak 44 kredit hour..wow..sgt best...kelas pon sikit..hari jumaat tak ada kelas..heaven2...^_^ hr pertama dh sesat di fakulti..which is design bangunan yg pelik dan aneh...sy pon pening...hoho..tp senior belambak ada..tny jek lah kan...buat muka suci jek nk tny diorg..sama baya pon...tak lah malu sgt...cuma diorang masuk awal 2 sem dari sy..=) tq senior2

ini ialah fakulti sy...di main building fakulti ni...FAKULTI SENIBINA PERANCANGAN DAN UKUR..which is terbahagi kepada beberapa jabatan...seperti...jabatan sy sendiri..jabatan bangunan...landskap...arkitek...perancangan bandar dn wilayah .... hartanah..ukur bahan..ukur bangunan..dalam uitm ni sendiri ade 26 fakulti...wahh sgt besar..dpt bayangkan tak betapa besarnya uitm ni...satu seksyen uitm sahaja..=) nasib baik dlm uitm ni belambak bas uitm dan rapid kl..kalau nk free naik bus uitm lah kan..kalau nk cept naik bas rapid rm 1 untuk semua jarak perjalanan...=)
di uitm perak dulu sy dalam jabatan bangunan ambil jurusan diploma bangunan...dan sambung course yang sama dalam Bachelor sciencs (Hons) construction management...sebelum masuk ni nama nya bachelor (Hons) construction management...sekarang ni dah tambah Sciencs bermakna semua silibus adalah baru...dan semua subjek engineering...maka bila dh subjek engineering bermula sy bermain2 dengan no sepnjng hidup sy 2 tahun di uitm ni....math again...penatnya otak....=( tak ada past year question...sebab kami adalah batch pertama yg menggunakan bachelor sciencs...sudah mendapt ISO dan perlu menjg ISo tersebut..maka semua subjek susah....sgt susah....halooo cik nor awak bukan diploma lagi ok...wink2...=) sy terus lompat ke sem 4 iatu tahun kedua...budak dari politeknik lepasn stpm semua masuk sem 1..rasakan lah korang buat kerja survey yg penat tu..kami dh rasa masa diploma dulu ^_^'' ukur2 jalan...berpanas.berhujan...huishhh seb bek tak lalui semua tu lagi....=) terim kasih kepada en dekan sebab bagi pengecualian kredit yg byk..plus...uitm ni mmg tak hbs2 dengan tangga dan bukit....zzzz sgt penat hari2 ke kelas mendaki2 bukit yg tinggi tu...sigh*** fakulti atas bukit...syahdunya angin banyak..nampak semua bandar shah alam...yg mana mmg tak best...pon dok shah alam ni....erkk bersyukur2...plus masih menghadamkan diri dengan enviroment uitm ni....sgt bebas.....adehh juling2 mata tengok mereka2 ni....


ok gambar diatas ialah meja saya...laptop yg sama dr diploma...dah 3 tahun usiamu laptop..walaupun selalu meragam dan memerlukan keadaan yg sejuk untuk menampung tahap kepanasan bdn mu...hiks..walau apa pon die tetap berbakti sampai sy grad diploma tau...sy duduk tepi..act tu bukn meja sy...huhu...adik2 bilik mintak tukr...seb bek adik..mengalah jek lah kan..=) baiknya akak ni...^_^'' baru tau ke...=) hoho..sy duduk semeja dgn cik sarah dr jabatan arkitek...tersgt lah comel dak sara ni..salu kene buli dgn sy...=) walaupun dia berpangkat kakak...ngehhe..sapa suh bagi peluang untuk tk paggil kak sara...kan dh kene buli...=) maaf ye...nama kamu termasuk dlm blog sy...buku2 belum penuh satu meja...percaya atau tak meja sy sentiasa akan kemas mcm ni..huhu..kemas ke ni..kemas lah kan..tk nmpk pon bersepah..=) tp wayr2 tu tk tahu nk sorok mana..so biarkan jek lah berselirat atas meja...bilik yg best...meja besaq..senang nk buat drawing...kalau ade lah kan...senang nk iron baju itu yg ptg..hiks...sepnjng 3 tahun di uitm perak..sy tak pernah bawak heater..iron...blablabla..tu..sampailah degree pon tk bawak jugek,...ohh terima kasih adik2 yg memahami kak nor yg tk tk suke nk bawak barang2 tu..hiks..kalau korang bawak pon..kak nor jugek yg masak air dn buat air masak dlm bilik ni...^_^'' hiks..plus koperasi dekat depan bilik..haa ni masalahnya ni...bila koperasi depan bilik..asyik2 nk g koperasi..asyik2 kene paksa pergi...beli aiskrim yg lazat kt koperasi.
makn bersama2 adik2 bilik..syoknya...hilang segala duka cita di hati ni...=) kami dari diploma satu group..tak sangka plak sampai degree dpt satu bilik...uhuk3..again dgn budak2 ni..actually salu di buli..sob2...seb bek korang adik..kalau tak hishh sabr jek lah...korg tetap terbaik di hati kak nor..



haa kt atas ni adalah salah satu subjek yg sy kene blaja...CONSTRUCTION TECHNOLOGY iii ..basic to construction engineering...banyak math jugak subjek ni...add math...math lanjutan..entah lah semua lah...plus lecture semua mengjr sgt laju...kelam kabut nk kejar..english dah lah bertabur2...awak ni mmg pandai english sgt...tu yg terer tu...=) uhuk3...setiap satu subjek ade 3 org lecture..pening kepala...setiap lecture pulak ade perangai masing2..kami ni anak murid kene lah ikot...1st asgment untuk subjek atas ni disqualified...huwaa sedihnya..tak tido kot malm tu buat report...last2 pg2 hantar...tak di terima..di sebabkan tak ada **appendix...sy dan adik2 bilik...kami punya asigment di tolak mentah2 oleh prof zuraidah...sob2.sedih...subjek ni blaja mengenai kajian tanah...drainage...mcm2 lagi lah pasal construction ni...tp best jugak kelas ni..yg ptg semua kelas ada air cond..yg membuatkan sy nk sambung tidur...zzzzz kdng2 terlelap sambil menulis..itu adalah perkara biasa yg sy buat..hoho..sgt berani...dh le duduk meja depan...depan lecture ...berani sungguh sy ni..hehe dah terlelap nak buat macamana....lebih2 lagi kelas petang di mana tu mmg wktu yg best untuk lelapkn mata...=)
maafkn budak yg nakl ni..=)



haa ni lah salah satu kerja sy bila dh tak ada kerja dlm kelas...bukan tak ada kerja,.malah sj2 buat tak ada kerja..padahal lecture tengah mengjar..kelas 2 jam setengh..maaf sy hny boleh tumpu kelas untuk sejam setgh yg pertama..hoho..selebihnya..sy mmg tak akn fokus..sbb mmg dh set kat otak cm tu..aikk boleh lak mcm tu ekk..=) ye sy mmg akan tumpu untuk sejam setgh yg pertama..lepas tu sy mula lah akan buat aktiviti sendiri...hoho...tp tk dalah smpai tk pndg langsung lecture tu kan..tmpukn jugak lah tk tumpu sepenuhnya dlm kelas tu..tp sy akn buat aktiviti sampingn sperti gambarajah di atas...keluar dr kelas untuk menghirup udara yg segar...dlm 20 minit...dan lain2 aktiviti...=) masa sy amik gmbr ni ialah kelas construction economi...dimana kelas en syazwan yg penuh dgn propaganda..hehe...propaganda jek kelas ni..tp kene amik juga....hiks..kelas ni pon math juga...sy tak kan berpisah dengan kalkulator sy untuk seumur hidup sy....beruntunglah kamu wahai kalkulator...walaupun penuh dgn contengan sy...=)

kat bawah ni ialah jadual kelas sy sepanjang sem ni....

ISNIN
8.30 pg-12.20 tgahri
BCM 503 - building services and engineering
2.10 ptg -5.00 ptg.
BCM 524 - Construction System and analysis

SELASA
8.30 pg - 12.20 tghari
BCM 523 - Construction economy
2.10-4.00 ptg
BEL 422 - English Class : report writing for thesis
4.10 ptg - 6.00 ptg
BCM 514 - Construction Technology III ( Lab Soil)

RABU
8.30 pg - 10.20 pg
BCM 514 - Construction Technology III ( lecture class)
10.30 pg - 12.20 tghri
BCM 513 - Construction Enviromental and engineering
2.10 ptg- 4.00 ptg
BCM 524 - Construction system and analysis (tutorial class)
4.10 ptg - 6.00 ptg
BEL 422 - English Class

KHAMIS
8.30 pg - 10.20 pg
BCM 514 - Construction Technology III
10.30 pg - 11.20 pg
BCM 524 - Construction system and analysis (tutorial class)
2.10 ptg - 4.00 ptg
BCM 513 - Construction Enviromental and engineering
4.10 ptg - 6.00 ptg
CTU 553 - hubungan ethnik...


inilah sebahagian kelas cik nor sem ni...uhuk2...nmpak biasa2..tp luar biasa..uhuk2...doakn cik nor berjaya dunia akhirat....amin3...

nota kecil: kadang2 rasa susah..tp dlm hidup mana ade yg senang...bila susah tu lah yg buat kite nk berusaha bersungguh2..MySpace

9 comments:

[Ana] Farhana.... said...

Assalamualaikum...
heee pe hapdate2 sal kelas ni...
taknak tahu pung...
hahhaa....
nostalgia lah cik seorang aku ni...
kui3...
selamat belajar n selamat beramal yek....

~cik nana yg cumel~~
ruhulsyaheedah.blogspot.com
ruhulhanadesign.blogspot.com

light 0F happiness said...

salam :)

duk kolej mawar ea? ^_^

radhiahsyahida said...

salam . .
nk tanyaa ckit leh. .lau ley twrn dploma bgunan bg lpsan spm ea. .6ti study kt uitm ane erk?

nurislam said...

salam... kalau diploma bangunan akn beljr di uitm perak...3 tahun sambung dgree 2tahun di uitm shah alam..=) deprtment building kos construction management...=)

radhiahsyahida said...

oh 2 tahun je degree. bukan ke biasa 3 tahun? blajar diploma ni mencabar x? belajar pasal ape yg basicnye?

Anonymous said...

salam nak tny ckit leh?? saya dip in civil engneerg n dh abes skrg dpt course degree in construction management. so skrg ni saya sem bape spatutnye sbb dlm student bill tulis sem saya sem 1. leh buat pengecualian kredit ker???

Eman Emanuel said...

Hello kak, nak tanya sikit. Saya dapat course Dip. Bangunan kat UiTM Kota Samarahan, Kuching. Kalau ambik course ni boleh jadi arkitek tak?

eca micha said...

assalamualaikum ..
akak ,, hehehe
nak tanye ckit ni ..
mmg kalau lepas diploma trus degree 2tahun ke ?? bukan degree 4 tahun ke ?? kita masok diploma perancangan bandar n wilayah kat seri iskandar .. baru nak msok 2 jun ni .. hehehe ..

Anonymous said...

Salam, nk tnya klu ambik diploma bngunan pastu mse dgree nk tukar ke kos senibina boleh x??6ti mse degree dpt pengecualian kredit jgk ke??

kedamaian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...