Followers

28.1.11

kembali belajar~~

assalamualaikum wbt..
norhayaton hazai hj warman

alhamdlillah syukur atas nikmat iman dan islam yg di beri oleh pencipta seorang aku...=) 1st of all i would like to thnx to my luvly mom..and dad..erkk speaking plak ..kepada sahabat2 selamat sejahtera...hmm actually dah lama pon kelas mula..dah nak masuk sebulan..tapi sekarang ni baru berkesempatan nak update tentang ni...hee dh basi...tp nak cerita juga..^_^'' yg nk baca terus kan lah sesi membaca entry ni..yg tak nk baca..terima kasih kerana sudi dtg blog ni...=) haa ape yg sy ckp tah ni..permulaan yang baik untuk sem ni..plus sebenarnya
pertama kali masuk uitm shah alam...1st impression..wow! sgt besar...bas bersepah2...fakulti jauh2...tak ada jalan kaki macam di uitm perak..=) sigh** macam biasalah sebabkan sy ni ada pelajar penerapan dari diploma..jadi degree sy hnylah 2 tahun dan mendapat pengecualian kredit sebanyak 44 kredit hour..wow..sgt best...kelas pon sikit..hari jumaat tak ada kelas..heaven2...^_^ hr pertama dh sesat di fakulti..which is design bangunan yg pelik dan aneh...sy pon pening...hoho..tp senior belambak ada..tny jek lah kan...buat muka suci jek nk tny diorg..sama baya pon...tak lah malu sgt...cuma diorang masuk awal 2 sem dari sy..=) tq senior2

ini ialah fakulti sy...di main building fakulti ni...FAKULTI SENIBINA PERANCANGAN DAN UKUR..which is terbahagi kepada beberapa jabatan...seperti...jabatan sy sendiri..jabatan bangunan...landskap...arkitek...perancangan bandar dn wilayah .... hartanah..ukur bahan..ukur bangunan..dalam uitm ni sendiri ade 26 fakulti...wahh sgt besar..dpt bayangkan tak betapa besarnya uitm ni...satu seksyen uitm sahaja..=) nasib baik dlm uitm ni belambak bas uitm dan rapid kl..kalau nk free naik bus uitm lah kan..kalau nk cept naik bas rapid rm 1 untuk semua jarak perjalanan...=)
di uitm perak dulu sy dalam jabatan bangunan ambil jurusan diploma bangunan...dan sambung course yang sama dalam Bachelor sciencs (Hons) construction management...sebelum masuk ni nama nya bachelor (Hons) construction management...sekarang ni dah tambah Sciencs bermakna semua silibus adalah baru...dan semua subjek engineering...maka bila dh subjek engineering bermula sy bermain2 dengan no sepnjng hidup sy 2 tahun di uitm ni....math again...penatnya otak....=( tak ada past year question...sebab kami adalah batch pertama yg menggunakan bachelor sciencs...sudah mendapt ISO dan perlu menjg ISo tersebut..maka semua subjek susah....sgt susah....halooo cik nor awak bukan diploma lagi ok...wink2...=) sy terus lompat ke sem 4 iatu tahun kedua...budak dari politeknik lepasn stpm semua masuk sem 1..rasakan lah korang buat kerja survey yg penat tu..kami dh rasa masa diploma dulu ^_^'' ukur2 jalan...berpanas.berhujan...huishhh seb bek tak lalui semua tu lagi....=) terim kasih kepada en dekan sebab bagi pengecualian kredit yg byk..plus...uitm ni mmg tak hbs2 dengan tangga dan bukit....zzzz sgt penat hari2 ke kelas mendaki2 bukit yg tinggi tu...sigh*** fakulti atas bukit...syahdunya angin banyak..nampak semua bandar shah alam...yg mana mmg tak best...pon dok shah alam ni....erkk bersyukur2...plus masih menghadamkan diri dengan enviroment uitm ni....sgt bebas.....adehh juling2 mata tengok mereka2 ni....


ok gambar diatas ialah meja saya...laptop yg sama dr diploma...dah 3 tahun usiamu laptop..walaupun selalu meragam dan memerlukan keadaan yg sejuk untuk menampung tahap kepanasan bdn mu...hiks..walau apa pon die tetap berbakti sampai sy grad diploma tau...sy duduk tepi..act tu bukn meja sy...huhu...adik2 bilik mintak tukr...seb bek adik..mengalah jek lah kan..=) baiknya akak ni...^_^'' baru tau ke...=) hoho..sy duduk semeja dgn cik sarah dr jabatan arkitek...tersgt lah comel dak sara ni..salu kene buli dgn sy...=) walaupun dia berpangkat kakak...ngehhe..sapa suh bagi peluang untuk tk paggil kak sara...kan dh kene buli...=) maaf ye...nama kamu termasuk dlm blog sy...buku2 belum penuh satu meja...percaya atau tak meja sy sentiasa akan kemas mcm ni..huhu..kemas ke ni..kemas lah kan..tk nmpk pon bersepah..=) tp wayr2 tu tk tahu nk sorok mana..so biarkan jek lah berselirat atas meja...bilik yg best...meja besaq..senang nk buat drawing...kalau ade lah kan...senang nk iron baju itu yg ptg..hiks...sepnjng 3 tahun di uitm perak..sy tak pernah bawak heater..iron...blablabla..tu..sampailah degree pon tk bawak jugek,...ohh terima kasih adik2 yg memahami kak nor yg tk tk suke nk bawak barang2 tu..hiks..kalau korang bawak pon..kak nor jugek yg masak air dn buat air masak dlm bilik ni...^_^'' hiks..plus koperasi dekat depan bilik..haa ni masalahnya ni...bila koperasi depan bilik..asyik2 nk g koperasi..asyik2 kene paksa pergi...beli aiskrim yg lazat kt koperasi.
makn bersama2 adik2 bilik..syoknya...hilang segala duka cita di hati ni...=) kami dari diploma satu group..tak sangka plak sampai degree dpt satu bilik...uhuk3..again dgn budak2 ni..actually salu di buli..sob2...seb bek korang adik..kalau tak hishh sabr jek lah...korg tetap terbaik di hati kak nor..



haa kt atas ni adalah salah satu subjek yg sy kene blaja...CONSTRUCTION TECHNOLOGY iii ..basic to construction engineering...banyak math jugak subjek ni...add math...math lanjutan..entah lah semua lah...plus lecture semua mengjr sgt laju...kelam kabut nk kejar..english dah lah bertabur2...awak ni mmg pandai english sgt...tu yg terer tu...=) uhuk3...setiap satu subjek ade 3 org lecture..pening kepala...setiap lecture pulak ade perangai masing2..kami ni anak murid kene lah ikot...1st asgment untuk subjek atas ni disqualified...huwaa sedihnya..tak tido kot malm tu buat report...last2 pg2 hantar...tak di terima..di sebabkan tak ada **appendix...sy dan adik2 bilik...kami punya asigment di tolak mentah2 oleh prof zuraidah...sob2.sedih...subjek ni blaja mengenai kajian tanah...drainage...mcm2 lagi lah pasal construction ni...tp best jugak kelas ni..yg ptg semua kelas ada air cond..yg membuatkan sy nk sambung tidur...zzzzz kdng2 terlelap sambil menulis..itu adalah perkara biasa yg sy buat..hoho..sgt berani...dh le duduk meja depan...depan lecture ...berani sungguh sy ni..hehe dah terlelap nak buat macamana....lebih2 lagi kelas petang di mana tu mmg wktu yg best untuk lelapkn mata...=)
maafkn budak yg nakl ni..=)



haa ni lah salah satu kerja sy bila dh tak ada kerja dlm kelas...bukan tak ada kerja,.malah sj2 buat tak ada kerja..padahal lecture tengah mengjar..kelas 2 jam setengh..maaf sy hny boleh tumpu kelas untuk sejam setgh yg pertama..hoho..selebihnya..sy mmg tak akn fokus..sbb mmg dh set kat otak cm tu..aikk boleh lak mcm tu ekk..=) ye sy mmg akan tumpu untuk sejam setgh yg pertama..lepas tu sy mula lah akan buat aktiviti sendiri...hoho...tp tk dalah smpai tk pndg langsung lecture tu kan..tmpukn jugak lah tk tumpu sepenuhnya dlm kelas tu..tp sy akn buat aktiviti sampingn sperti gambarajah di atas...keluar dr kelas untuk menghirup udara yg segar...dlm 20 minit...dan lain2 aktiviti...=) masa sy amik gmbr ni ialah kelas construction economi...dimana kelas en syazwan yg penuh dgn propaganda..hehe...propaganda jek kelas ni..tp kene amik juga....hiks..kelas ni pon math juga...sy tak kan berpisah dengan kalkulator sy untuk seumur hidup sy....beruntunglah kamu wahai kalkulator...walaupun penuh dgn contengan sy...=)

kat bawah ni ialah jadual kelas sy sepanjang sem ni....

ISNIN
8.30 pg-12.20 tgahri
BCM 503 - building services and engineering
2.10 ptg -5.00 ptg.
BCM 524 - Construction System and analysis

SELASA
8.30 pg - 12.20 tghari
BCM 523 - Construction economy
2.10-4.00 ptg
BEL 422 - English Class : report writing for thesis
4.10 ptg - 6.00 ptg
BCM 514 - Construction Technology III ( Lab Soil)

RABU
8.30 pg - 10.20 pg
BCM 514 - Construction Technology III ( lecture class)
10.30 pg - 12.20 tghri
BCM 513 - Construction Enviromental and engineering
2.10 ptg- 4.00 ptg
BCM 524 - Construction system and analysis (tutorial class)
4.10 ptg - 6.00 ptg
BEL 422 - English Class

KHAMIS
8.30 pg - 10.20 pg
BCM 514 - Construction Technology III
10.30 pg - 11.20 pg
BCM 524 - Construction system and analysis (tutorial class)
2.10 ptg - 4.00 ptg
BCM 513 - Construction Enviromental and engineering
4.10 ptg - 6.00 ptg
CTU 553 - hubungan ethnik...


inilah sebahagian kelas cik nor sem ni...uhuk2...nmpak biasa2..tp luar biasa..uhuk2...doakn cik nor berjaya dunia akhirat....amin3...

nota kecil: kadang2 rasa susah..tp dlm hidup mana ade yg senang...bila susah tu lah yg buat kite nk berusaha bersungguh2..MySpace

~selamat hari lahir sayangku~

assalamualaikum wbt..
norhayaton hazai hj warman


selamat hari lahir sayangku ainul mardhiah...tahun ni maka genaplah umur ainul 8 tahun...ainul mardhiah kesayangan kak nor..tiada hadiah hebat yang mampu kak nor hadiahkan buat ainul..hanya doa2 kudus untuk ainul di setiap solat kak nor...tiada pelukan sayang kak nor untuk ainul...kerana jarak yg jauh antara kita...tiada kucupan kasih sayang di pipi mu adikku..kerana jarak yg memisahkan kita...hanya sekalung doa dan harapan..agar dirimu terus menjadi ainul mardhiah abah dan ummi..adikku ainul mardhiah..ketahuilah kak nor sungguh rindukan ainul...ketawa ainul...senyuman ainul...cerita2 dari ainul..kak nor sangat rindu kan waktu bersama kita adikku..semoga Allah merahmati mu adikku ainul mardhiah...setiap derap langkah mu...setiap deru nafas pinjaman dr Nya...setiap kelipan matamu adikku...jadilah bidadari di hati abah dan ummi..

ainul sayang...setiap ujian yang Allah beri adalah didikan untuk ainul jd lebih dewasa...biarlah apa yang orang kata tentang ainul sayang...biarkan mereka...ingat kan fadhilat amal yang selalu ainul baca tu...ikram sesama muslim...hadamkan dalam hati ainul ye sayang...kak nor rindu dgr ainul baca taklim setiap malam...kak nor rindu dgr suara2 hafazan ainul...T_T''

ainul sayang..biarlah org benci kita...tp kita tetap doa untuk kebaikan mereka..biarlah saudara2 ainul tak hiraukan ainul sbb ainul tutup aurat..sebab ainul suka bercerita tentang kebesaran Allah...sebab ainul selalu tegur diaorg tak tutup aurat bila main di luar...biarlah.itu yang abah ajar sejak ainul kecil.alhamdulillah ainul tak pernh lupa kan...Allah akn balas semua kebaikan ainul nanti syg...

jadilah anak yg solehah ye syg ..jgn bg ummi sedih....sentiasa ada dengan ummi ye sayang sementara tunggu abah balik khuruj 4 bulan ni...jg ummi baik2 ye syg..ummi marah kdg2 kerana ummi terlalu sygkn ainul..kak nor pon syg sgt dekat ainul...kak nor sedih bila tgk ainul menangis masa kak nor nak balik hari tu..kak nor sebak hati tgk ainul menangis...sebak hati nk tinggal kan ummi sorg2 dgn ainul dekat rumah..rindu nak dengar tazkirah dr ainul masa sarapan pagi2..rindu nk dgr semua cerita2 ainul...T_T''...ainul sayang sampai di sini dr kak nor...insyaAllah sayang panjang umur kak nor balik johor kita jumpa ya...salam sayang dari kak nor...
untuk ainul mardhiah kak nor....=')

nota kecil: tak sabar nak jumpa ainul...MySpace

15.1.11

-pesan sang hujan-

assalamualaikum wbt
norhayaton hazai hj warman

Waktu suram penuh terbungkam..pagi yang indah itu, aku mendapat pesan dari sang hujan..katanya dia adalah rahmat dari Tuhanku..datangnya dia untuk menyubur taman. Datangnya ia untuk menyiram rumput, pepohon tegak merendang.. datangnya ia dengan senyuman menguntum. Aku merenung setiap titisanya..hati aku terbungkam pilu..menginginkan kebebasan..namun hanya kaku terdiam di penjuru waktu..menghambat jiwa di hunus sang takdir.

Siang itu aku mendapat pesan dari sang hujan.katanya lagi..dia adalah rahmat dari Tuhanku..rasa hati seorang aku..menghadam setiap bait indah dtgnya dari titisan yg melembut mengalir ke pelupur hati…terduduk pilu..menangis sendu seorang aku dipojokkan sang waktu..hadirnya seketika..berlalu pergi..meninggalkan kesan pada hati..hati yang baru seorang aku..baru shj ingin sembuh dari luka lama..terluka kembali…dek masa lalu yang kejam..terluka kembali sewaktu dia mengemis-ngemis meminta simpati..sang hujan menghampiri aku…pujuk belai indah melalui tiap titisnya…mendamai rasa relung jasad pemilik hati seorang aku…

Aku…terus-terusan berdiam diri…membisu…membiarkan waktu berbicara mengikut hatinya…sedang aku masih di situ..termangu-mangu..tetap sama….

Malam merangkak datang..hujan juga belum beranjak pergi…dia masih tetap setia mengirim pesan dari Tuhanku…bahawa…dia turun kepada ku sebagai rahmat..turun nya ia dengan butiran yg memukau…bagai kerikil halus menggodam jiwa…membentak rasa jiwa seorang aku…sang hujan…sangat mengerti kehendak hati aku…tetapi aku masih dibiarkan bersendiri…dibiarkan dengan aliran semangat darinya…seketika…minda terusik…kata2 tak lagi bersatu…bila aksara tidak lagi berpaut…bila pesan tidak lagi bersambut..

Hati …selalu berharap agar semua ini berlalu pergi dimakan sang waktu…berlalu pergi ditikam masa…seketika..jiwa hati seorang aku…memanggilnya kembali…kerana aku tidak mahu berlaku kejam terhadap masa…terhadap waktu….kerana..kisah itu..aku yang cipta..kerana kisah itu aku yg hadirkan dlm kehidupan aku..semua nya umpama embun mengering ketika hangat mentari menyapa…

Pernah sang waktu bertny kepada aku…kenapa aku begitu kejam menghukumnya…kerana engkau sang waktu adalah sebahagian dari diri aku…kerana engkau sang waktu adalah kenangan yg telah aku simpan di setiap sayap ku…kerana engkau sang waktu membuat aku mengibarkan sayap dan berlalu pergi tanpa engkau dpt melihtku kembali…tetapi…kerana engkau sang waktu..aku terbang mngikut rasa hatinya aku.. mengikut kata takdirnya seorang aku…kerana engkau juga sang waktu telah aku simpan menjadi sebahagian dr kisah hidupku…telah aku mengirim doa disetiap sela sayapku…

Sang waktu terus berlalu pergi…sedang aku masih di sini bersama titisan hujanNya…yang tidak pernah jemu mengirim pesan dari Tuhanku…kerana sampai bila pun dia adalah Rahmat dr Tuhanku..baitnya menyapa raga..membuai sukma…alirannya sungguh bening..tiada setara…dari tabir yang tidak mampu untuk aku raba…pekatnya…gelapnya….dan dari segalanya..kepadaMu aku mohon..genapkan hatiku dengan asmaMu….


nota kecil: datangnya ia tk di panggil...perginya ia tk di pinta..MySpace

12.1.11

-perginya seorang aku-

assalamualaikum wbt
norhayaton hazai hj warman


perginya aku bukan satu tujuan
perginya aku bukan satu pautan
perginya aku bukan satu ketulusan..
tangis ini bukan untuk dirimu..
tangis ini hnya untuk diri seorang aku..
cinta itu telah lama larut di hujung semu
tidak ada lagi rasa yang pilu..
telah hilang bersama jemu..
semua yang ingin aku gapai telah layu..
harus kah lagi untuk aku terus menunggu..
hujan jadi badai menanti..
tidak bisa menahan pedih..
engkau yg seharusnya melangkah pergi..
tetapi langkahmu kaku terhenti..
kala jiwa menangis ..
hati ini tetap jua di sini...
menemani cinta yang memutih....

nota kecil: menulis itu resah yang bahagia duka yang indah...MySpace


6.1.11

berpuisi dalam hujan

assalamualaikum wbt
norhayaton hazai warman

Resah bertandang..

Sukma terusik imagin berkias

Meminta diri memadam kehampaan

Terkesima tidak sempat melambai

Tanpa senandung lagu

Tanpa sedu sendu

Dia pergu jua..jauh…semakin laju langkahnya

Pasti…rindu dendam terhanyut

Dalam kebanjiran putus asa dalam kesia-siaan

Badai dan angin memesankan nostalgia

Tersindir elusan sesekali

Hujan…

Bagai cetusan ironi

Mengguris yang terkoyak

Bukan Cuma hati..malah alur fikir

Yang menjerit hanya batin..

Tetapi mulut terkunci

Yang terlimpah danau sabar

Menuju empangan kerinduan bererti

Tulang temulang bergetar.

Mata asyik-asyik melihat langit

Terhidu waktu tertinggal

Terngiang pesanan waktu singkat

Hujan semakin teduh…Kerinduan semakin menyengat

Dia..sahabat..

Seorang yang merajuk dalam perang

Perang menanti korupsi yng tiada kesudahan

Berkesudahan dalam kata-kata mimpi yg jauh

Jauh di ajari kenangan yang menikam-nikam

Menikam-nikam dada berisi cita-cita dan slogan

Slogan mengarak panji-panji kemanusiaan

Kemanusiaan yang cabar balar dek keangkuhan

Keangkuhan yang terpaksa aku terima untuk terus hidup

Sahabat…

Sememang nya aku tahu kau takkan pulang

Kau takkan pulang melainkan aku datang

Datang membawa kekuatan yang lama kau tinggalkan

dalam kenangan seribu impian

nota kecil: sahabat itu hingga ke syurgaMySpace

kedamaian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...