Followers

4.6.11

cerita kehidupan 2

Assalamualaikum wbt

Syukur pada Mu ya ilahi memberi sedikit ruang waktu lagi untuk aku terus berbicara di sini...alhamdulillah…bapak dah keluar dari hospital..selepas seminggu di hospital putra specialist batu pahat..so far keadaan bapak ok je..Cuma biasa lah mood nya on off..habis semua orang kena marah…=( aku pun tak terlepas jugak lah kena marah..tapi tak apa lah nak buat macamana orang sakit memang macam tu..mungkin bapak masih tak biasa dengan keadaan dia yang baru..mak lantik aku sebagai misi bapak..quite ok lah..dah biasa pun..dulu masa bapak sakit pun aku biasa jaga..kesian mak penat seminggu teman bapak dekat hospital..tidur pun tak tentu..jadi balik rumah ni aku bagi mak rehat cukup2 tu pun bukannya nak rehat sangat..sibuk melayankan cucu2nya yang balik dari KL..bila cucu2nya balik mak akan jamu macam2 dengan masakannya yang best2..=) kami nak jaga bapak di hospital mak tak bagi..mak kata hanya dia yang faham suami nya..bapak memag tak boleh hidup kalau mak tak ada..aku senyum saja..=) yelah 41 tahun hidup bersama..suka duka..tangis tawa semua dengan bapak..lamanya 43 tahun kan..=) aku tersenyum sendiri..boleh ke aku capai usia perkahwinan selama itu..huu..berangan****

Pasal bapak pula..aku terpaksa pekak kan telinga jeklah kalau kena marah..biasa lah aku ni misi yang kebal..huhu..kalau nk ikut kan hati dah lama menangis..tapi buat apa aku nak bazir kan masa untuk menangis sebab kena jaga bapak..dulu dah puas bapak jaga aku..sakit...masa kecil tak boleh berenggang langsung dengan bapak..pergi kedai mamak petang2..naik motor dengan bapak..=) kenangan..siapa nak ikut pergi kedai mamak kena cari rambut gatal bapak…aku dengan abang lumba2 lah cari siapa paling banyak..last2 memamg aku yang dapat ikut sebab aku kan ADIK..=) seronok jadi adik…seronok juga bila selalu kena buli dengan abang2…why aku yang selalu mengalah..tabah jek lah..sebab tu lah aku..sentiasa akan mengalah..sentiasa mahu melihat yang lainnya bahagia..walaupun aku sendiri terluka..emm tapi tak apa jek..aku tahu semua tu hanya menguji kekuatan aku..=)

Bila dah sampai kedai minum..aku kongsi satu cawan teh tarik dengan bapak..bapak akan tuang kan air teh tarik tu dalam piring lepas tu bapak tiup..baru aku minum.bapak takut panas sangat..bila ingat2 balik ya Allah betapa banyak nya pengorbanan bapak pada aku..setiap hari hantar dan ambil aku dari sekolah..panas hujan redah je..kadang2 demam..tapi demi aku bapak sanggup buat apa saja…bila sekarang ni bapak semakin tua dimamah usia..bila tengok bapak tidur…air mata aku mengalir sendiri..sempat kah aku berbakti pada bapak …sekarang ni Alhamdulillah sifat penyabar aku semakin ketara…aku tak lah seperti dulu..alhamdulillah..ya Allah…apa pun yang bapak marahkan aku terima sahaja..aku tahu bapak tak ada niat nak marah anak2 dia..mungkin bapak stress dengan keadaan sakitnya..yelah bapak dah biasa buat kerja berat2..bila sakit dia dah tak larat buat apa2..selain ke masjid setiap hari..tu pun dah tak larat nk bawa motor..jalan kaki perlahan2..bila aku tgk bapak..aku aku sayu..entah..mak kata aku ni mudah simpati…mak kata lagi aku tak boleh tgk org lain kesusahan…mudah menangis..entah tu kata mak yg faham segalnya tentang aku…

Kadang2 aku kematian kata untuk buka cerita dengan bapak..tapi aku hilangkan ego seorang anak untuk aku bemesra dengan bapak..aku tak tahu sampai bila lagi aku boleh terus memndang wajah nya…aku takut aku akan kerinduan…rindu yang amat…atau aku yang pergi dahulu..siapa yang akan jaga bapak dengan mak..T_T ya Allah..terlalu sikit yang aku buat untuk balas jasa mak dengan bapak…

Bila bapak balik hospital ni aku masih belum berani nak tengok kaki bapak yang kena potong tu..aku takut aku nangis meraung2 depan bapak..bapak tak bagi tengok…aku masih belum bersedia…masa di hospital pon masa aku call bapak..bapak pesan jangan nangis..nanti bapak susah hati dekat sana..dan..aku terus menangis ..bapak dengar je aku menangis…aku dengar suara bapak sebak..sebak…dan mungkin bapak pun menangis..aku tak tahu…lama juga aku menangis..dan bapak hanya dengar melalui telefon..sudahnya..aku mintak letak call sebab dah tak tahan dengar suara sebak bapak..

Malam sebelum bapak operation aku tak lena tidur..macam2 yang aku fikirkan..hanya kepada Allah tempat aku mengadu segala gundah hati..aku lenyap dalam tangisan aku semula…aku rasa senang begini..menangis untuk aku redakan hati aku sendiri..mengadu pada Dia…Dia yang menjadikan aku…aku terus terlena dibuai kasih drNya…berharap bapak selamat di operation esok..

Dan Alhamdulillah operation selamat dengan izin allah..malam tu abang uda bawa balik jari kaki yang di potong tu..aku langsung tak tengok..apalgi untuk sentuh..dr jauh aku perhatikan..bukan jijik..tapi aku sedih..esok nya uda tanam jari tu di kubur..sebahgian diri bapak telah terkubur di situ..aku menginsafi diri…T_T’’ terlalu banyak dosa yang telah aku lakukan..sering kali aku alpa..sering kali aku leka..namun Dia tak pernh lupakan aku…kasih dariNya..mendamai rasa seorang aku…=’(

Aku kena ingt kan bapa untuk qada’ solat2 bapak..bapak dah tak berapa ingt jadi aku ni sebagai reminder dia lah kan..=) senyum semula..insyaAllah aku akn jd lebih tabah..tapi..tabah kah aku..!! arghhh byk alasan lah wahai diri…untuk bersolat pula aku yg tolong..ni buat sementra ni abg ada die yang buat..mula2 buh plastic kat kaki..supaya balutan kaki bapak tak basah lepas tu baru wudukn bapak..aku suruh bapak solat duduk dia tak nak..haishhh sungguh degil ini orang..yeklah takut bekas potong tu sakit…alhamdulillah bapak kata dia masih kuat..aku pun ikut jek lah..ngeee padahal masa tu dah kena marah.,,adehh kena marah lagi..sabar2..=) senyum seindah suria…yang membawa cahaya…uikk menyanyi pulak cik nor ni..=) saja jek..pujuk hati ni..biar kuat sikit..tak maul ah asyik2 sedih..muka dah sememeh asyik menangis sahaja…aku tahu mak tahu apa yang aku rasa sekrang ni..insyaallah apa sahaja yang dtg adalah ujian dr Allah…di sebabkan kelalaian aku sendiri….to be continue..=)

bapak masa ni tengah demam..selimut dia...=) tak boleh berpisah dengan garu badan die..huu

note kecil: Wahai hati..maaf diri yang sering lalai dan alpa ni..wahai hati…kuat lah dikau..tabah lah..berlapang dada lah menghadapi semua takdir ilahi…andai ianya benar..pasti akn mnjdi milikmu..haa tetiba pulak kan..MySpace

kedamaian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...