Followers

26.2.10

~segalanya tentang sesuatu~

Assalamualaikum wbt
Nurhayaton hazai…

Syukur ke hadrat ilahi kerana memberi waktu untuk sy mengupdate blog ni…syukur ya Allah di atas nikmat Mu..sungguh aku hambaMu yg sgt2 memerlukan belas kasih dr Mu ya Allah..waktu yang berlalu bagaikan tiada henti…mencemburui setiap saat sy bersama mereka2 yg sy syg..Kasih sayang kepada mereka sungguh tiada taranya...hembusan sang bayu bawalah kiriman rindu ku buat mereka semua..ermmm nyaman sekali rasanya…

Tak ada apa yg sy nk update kali ni..Cuma sedikit kenangan yg saya semadikan di relung hati dan melakr kan nya di ruang pena ni..( aduh ayat sy…kenapa ni begitu skema ^_^)

this is my niece.. my lovely niece nur humaira irdina..sy panggil maira jek..kehadiran maira sgt mengubah keadaan kami sekeluarga..hee mcm tk pernah dpt anak saudara lak sy ni..padahal dah ada 11 orang anak saudara..mungkin sebab dah lama rumah kami takdek esak tangis seorg bayi..jadi rase teruja tu lbh lah sket..syg pon lebih jugak lah ..kan maira kan..=) maira dh sebulan bersama2 kami..wink~~ tak sbr nk tunggu maira membesr…acik tunggu maira besr..cepat2 besr ye syg..kt bawah ni gmbr the latest maira masa balik kampung masa kenduri tahlil nenek..urmm maira tk sempat jumpa embah buyut ( moyang).=(

ala tomei2..maira senyum masa tido..zzzzzz rutin harian maira..tido..dan tido lagi..

all about my nephew n my niece

Gmbr ni masa pergi rehlah di air terjun bekok..bukan main ramai org masa tu..timbul juga penyesalan ikut depa pergi tempt tu..sbb kena parking kereta jauh sgt…kami jlan kaki hampir 1.5 km…tak pasal2 jungle traking plak..tapi senanya lalu jalan tar jek…heheh..anak2 saudara sy dh jauh jalan kt depan..bawak mknn dan lain2..wink~~ acik diorng ni jalan tak bawak ape2 pon sambil menghirup udara yg segar..heheh..akak sy suruh sy bwak..tpi I refuse it..ehhehe..biar anak2 sdara yg bawak..acik penat memasak..(hah masak ke cik raudhah oi)…pdahal mak yg masak…ehhehe..ape pon anak2 sdara yg sgt baik dn best among the best…sampai2 kat air terjun tu..apa lagi cr tempat untuk kami berehat lah sambil bersantai2..tinggi gak lah kami panjat..last2 kami duduk di kawasan batu yg landai..my brother in law yg cari tempt tu..quite good lah..dekt dgn sungai dn senang budk2 tu nk mandi..heheh..acik tgk jek dr atas..snap2 gambar untuk di jadikn koleksi..melayan kerenah kakak ku yg adehh rasenya sore die jek kt hutan tu..yerlah die jarang dapat bersantai2 dengan kami..sibuk dgn rumah tangga..(kak nani ni cerita ttg kamu) hehehe..thts y lah her hubby syg die sgt2..rajin peramah sopan santun( sopan santun ke) emm tu kne fikr dulu lah =P hikhik..kami kat sana sampai petang..huhu btl2 bersantai ni..masuk saja waktu zohor sy turun seorg dri untuk solt di surau..selepas solt tu..tiba2 satu pertemuan yg tak di sangka..ya Allah kecik nya dunia ni...btl ke dia yg sy jumpa..ish2..dlm kepala sy fikr nk tgr ke tak org tu..tgr kang tkt salah..malulah pulak kang..=p tapi tak pe..sy nekad tgur jek lah..

Dengan memberi salam..sy berani2 takut jek senanye tgr dia tu..sebenrnya dia yg sy sebut2 dr td tu..ialah akak seusrah dgn sy masa kt uitm..sy tk sempt kenal die sebb die dh hbs blaja..kenal pon gitu2 jek..tk smpat nk taaruf sgt..Cuma sy pernah berhalaqah dgn ustazah n akak tu..tp ape2 pon sy stll ingt dia..n dia pon ingt sy..Cuma kami tk thu nama..adehh..then dr situ kami bertukr2 num phone..syukran kak hanis ingt sy ni hah…=) pastu masing2 bawa tujuan sendri..wink~~ pnjng lbar pulak sy bercakap yek..ade ke yg nk baca cik =P tk kesah lah ada yg baca ke tak yg penting cik raudhah nk tulis jugak..=)

Nota kecil: gembirakn hati anda cik raudhah walau hakiktnya kamu dlm kesedihan..biarkn sj kesedihan tu berlalu pergi di bawa angin …=) jadilah wanita yang paling bahagia..

21.2.10

~tinggal lah kasih tinggal kah sayang~~T_T

assalamualaikum wbt
nurhayaton hazai..

tiada kata yang mampu sy luahkan disini...tiada airmata lagi yang mampu sy tangiskan..ya Allah kuatkan hati2 kami...kuatkan hati kami dalam menempuh ujian drMU ya rabb...ermmm baru semalam baru saja sy ziarah nenek di hospital..keadaan nenek bertambah pulih..perkembangan yg positif dpt sy lihat..berbanding 3 hari sebelum nya..nenek berada dalam keadaan koma di rumah..sehari sebelum koma sy ziarah nenek di rumah dan kami berbual2 walaupun suara nya tidak seperti biasa..tangan nenek sudh terketar..dan mengerikut tapi nenek masih boleh lagi mengurut tangn nya...nenek seorg yg kuat semangat..dia tahu keadaan nya sudh teruk tapi dia seboleh nya tak mahu melayan sakit nya tu...menitis air mata sy waktu tu melihat nenek yg terlntar sakit sudh hmr 2 bulan di tlm nya..

sebelum2 ini nenk sakit2 juga tapi boleh lagi ke masjid..selalunya sy yg ada kat kampung sy lah yang menghntr nenek ke masjid..dr zuhur sampai ke isyak..dengan menaiki motor..sejak nenek sakit nenek dh tak lrt nk berjalan..untuk solat aja makcik dn emak sy yg uruskan...sambil berbaring..sampai lah sebelum nenek masuk ke hospital..ya Allah waktu itu sy sudh tiada perasaan sama ada untuk terus bersedih atau bagaimana..

hari rabu lepas sy dapat panggilan dr kampung mengatakan nenek sudh sakit tenat..sy sedng bekerja di site..dapt berita tu terus saja sy mohon cuti dn terus balik ke kampung hari tu juga..dalam perjalann ke kmpung tu kakak sy call bgthu yg nenek akan di bawa ke hospital..sy dalam keadaa yg sedih tu terima dgn hati yg tenang..di hospital doktor kata keadaan nenek 50 50 aja..kami sekeluarga terima berita ini dgn hati yg terbuka dan sudah siap sedia untuk menghadapi saat2 pemergiannya..tapi dalam hati sy yakin nenk boleh sembuh..dengan bantuan alat pernafasan nenek menunjukkn perkembagn yg positif..cuma doktor kata buah pinggang nenek sudh di jangkiti kuman dn perlu di dialisis..ya Allah dalm hati hanya mampu berdoa akan kesejhteraan nenek..

2 hri di kampung baru lah sy jenguk nenek di hospital dn keadaan sgt baik..nenek panggil sy masuk dlm wad icu tu..nenek berbual tny saya itu dan ini..dalam hati mengucap syukur kepada Allah kerana mmberi peluang sy melihat nenek kembali siht..semua anak2 nya ada disisi..cucu2 dn cicit nya juga...kami bergilir2 menjenguk nenek..sy tak sampai hati meliht keadaan nenek dengan wayr yg berselirat di serata tubuhnya..ya Allah tersiat hati sy meliht keadaan nenek..nenek mengadu tangan yg di cucuk doktor tu sakit..saya mengelus2 rambut dn tangn nya yg skit tu..nenek menitskan air mata..sy menahan sebak..dn mengelap air mata nenek..sy tinglkan nenek dgn dunia nya..

petg itu selepas asr..nenek minta kmi bawa nya pulang..bwa balik rumah..kerana kata nya ada seorg lelaki yang datang menjenguk dan ingin bawa dia pergi...waktu tu hany linangn airmata yg mampu kami semua luahkan..suasana kembali suram...hujan di luar seakan2 mengerti perasaan kami sekeluarga waktu itu..kami semua sudh terduduk dn diam di situ..smpt nenek tersenyum..senyum yg terakhir mungkin~~(-_-) sy redha...jam 6 petg sy bertolak balik kerumah tumpng pakcik sy..suram..tiada sepath kata keluar dr mulut mak begtu juga sy..kami dengn dunia kmi masing2..memikirkan keadaan nenek..emak pula sejak td sudh mengis..sy hnya mampu menenangkan nya..

hari ni sy balik ke kuala lumpur..sbb cuti sy dh hbs..sampai saja di pudu,,sy dpt paggilan talifon dr kakak sy...jantung berdegup laju...monolong sy dalam hati ade ape2 yg jadi ke...ya Allah jauhkan lah semua ni...bagaikan halilintar sy menerima berita pemergian nenek...nenek pergi tnpa sy disisi..nenek pergi tingglkan kami smua..ya allah sy mahu rebah,,rebah dlm tangisan...sy kuatkn hati kuat kn semnagt pergi ke kereta uda..berita sedih sy sampaikn kepada uda..masng2 senyap dlm kereta...baru saja sampai ke kuala lumpur sy perlu bergegas pulng ke johor semula..rasa pent yg sejak td saya rasa seakan2 hilang~~hlng di bawa perasaan sedih ini...

embah panggilan sy pada nenek..semua kenagn bersama menerjah kembali ke kotak fikiran..tiada lagi derai tawanya,,tiada lagi kedengan suara nya di rumah..ahhh sy sudh rindukan semuanya...walupun sy baru saja merasai kehadirannya dlm hidup sy...kehadiran ya sudh lmbt pastinya...sy tk mampu untuk menolak takdir ini..kematian itu pasti...embah sy rindukan embah..sy rndukn nasht emba..sy rindukan segalanya tentg embah,,walupun byk perkara yg berlaku dlm keluarga kita,.tiada pelung sy menghntr embh ke masjid...menyium tgn embah..semua yg terakhir,,terakhir..saat ini air mata sy mentis bagaikan tiada henti...perasaan bercampur baur...ya Allah cucurilah rahmat keatas embah ku...tempt kn lah beliau di kalangn mereka2 yg beriman..amin,.amin,.ya Allah....(-_-)''

thun 2009 sy kehilangn makck yg sy sgt syg....tahun ni embah mengikut jejak langkah nya,...sy sudh tiada atok..sy sudh tiada nenek...sedihnya hati sy hny Allah yg thu..~~~ T_T

nota kecil: berbahagialah dirimu di sana embah,...sy sgt2 rindukan embah...nnatikan kami di sana..

20.2.10

~sepetang bersama.~~^_^

Assalamualaikum wbt

nurhayaton hazai...


subhanallah maha suci Allah..limpah kurnia dn rahmatMu sentiasa ku pohon.. Alhamdulillah dpt mengupdate blog yg sekian lama sepi tanpa kata~~ (-_-)'' bukn tk nak post sumthing kat blog sy ni..cuma masanya tak ada nk post..(erkk yeke ck raudhah takdek masa ^_^ )

sekarang tgh cuti so balik kampung menikmati keindahan kampung yg damai...~~ petang2 kat kampung angin kuat..awan yg berkepul2.ahh damai sekali...hilng rasenya hiruk pikuk bandar..(aduhh ayat sy) =) td petang sy dgn makcik sy duduk berdua..bercerita itu dn ini..meluahkan rase hati masing2..=) tk gitu cik yaya..hehe,, sambil2 melayan anak2 cik yaya...sempat sy snap gambr budak2 kecik tu..sy bergurau dengan hana..anak makcik sy..waa hilang rase tension dn kusut kat kepala sy bila melihat senyuman menawan budak kecik hana ni..~~ (^_^) lately ni macm2 yg jadi..kadang sampai sy rase tk leh nk handle..tapi tak apa..setiap ap yang datang tu bersebab...tanda kash dn sayang Allah pd kite~subhanallah ...

ape2 pon duduk kat kmpung beberapa hri ni sgt2 menenagkan hati sya..sungguh sy sgt rindukan diri sy yg dulu~~ hakiktnya tidak sama lagi~~uikk tak mau sedih2 sy nak lupakn semua masalah yg ada...setiap masalh yg dtg ade penyelesaian nya..bukn hny untuk di biar..semua nya menjadi pengalamn yg best dlm hidup saya...~~

sedikt gmbr yg sempat sy snap dr kanak2 yg comel~~ ^_^....


uikkk spek sape lah tue..=)
aloloo somelnya die..~~

jambatan sudah roboh..sudah roboh..sudah roboh hari ini...permainan mreka.seronoknya...^_^

nota kecil: aduhai somelnya budak2 keck nie~~~

kedamaian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...