Followers

2.4.11

dia~~~

assalamualaikum wbt...
norhayaton hazai hj warman

syukur ke hadrat ilahi kerana masih memberi ruang waktu untuk sy terus di ruangan ini...daripada dia kita dtg kepadaNya kita kembali....bait ini begitu hadam di kotak fikiran sy...tetapi untuk menerima nya amatlah perit...dia.....kenapa dia....harus ke sy menyatakan rasa sedih...rasa dukacita nya kehilangn dia...kehadiranya begitu singkat...terlalu singkat...sekelip mata dia pergi..jauh...jauh ....meninggal sy..malah...mereka2 yg tersyg....

sy tidak begitu mengenalinya...tetapi pd sy die trlalu baik..sopan...lemah lembut dalam berkata2..walaupun bekerja dlm satu organisasi...sy tk pernh berbual dgn dia...senyap..membawa diri...pertemuan sang takdir itu di KIWA sepang semasa program pemantapan diri untuk fasilitator uitm...sy seperti biasa sentiasa membawa diri..bukan kerana tk suka keadaan di sana..tp sy lebih selesa untuk tidak bergaul bebas dgn pljr2 lelaki lain dlm ape2 shj aktiviti...takdir Allah sy jth sakit masa program itu berlangsung.4 hari di sana hny duduk dlm bilik..sementra kawan2 yg lain sarat dgn aktiviti termasuk lah 'dia'...hari terakhir kat sana...alhamdulillah sy
sihat...setiap kumpulan perlu buat aktiviti...sy sempat involve dlm aktiviti yg kumpulan 'dia' aturkan...bermain bersama...acah galah...seronok..sy meliht seyumannya...tingkahnya...terlalu galak main...sy skt semula...'dia' terlalu risaukan keadaan sy...sy hny mampu tersenyum...tiba masanya kami semua di dlm dewan...aktiviti akhir seterusnya ialah sesi interview untuk jd fc program2 yg akn di anjurkan..sy duduk seorang diri di kerusi...tiba2 'dia' dtg...duduk berhampiran sy...taaruf...senyuman 'dia' kata2 dia...sungguh sy tertarik...'dia' bertany itu ini..ttg pengalamn sy menjd fc ...sy dengn besar hati cerita serba sedikit pengalamn sy di kem bina sahsiah...mnjd fc selama 21 hri...cbran2 yg di lalui...'dia' begitu tekun mendgr..sekali sekala timbul rasa takjub dr kata2nya...sy hny tersenyum..apalah sgt 21 hr berbnding tarbiyah yg di perolehi kami semua..

sesi interview bermula..sy dan 'dia' setiasa bersama...interview bersama...dpt kumpuln interview bersama dgn seorg lagi kwn sy di uitm perak dulu...kami di beri task oleh fasilitator senior kami..bertiga kami berbincg aktiviti yg akn kami jalankan...sebak hati sy bila teringt...rupanya waktu sekejp itu adalah terakhir bg sy dan 'dia'....waktu terakhir kami...terakhir....T_T...selepas sebulan balik dr program pemantapan itu...sy dh takjumpa 'dia' sebab fakulti lain2..dan sy jarang involve dgn aktiviti fc sibuk dgn asgment.

...................................................................................................................................
tiba2 dpt berita yg 'dia' excident di round about depan uitm...ya allah bagai tak percaya..keadaan 'dia' teruk..sy tk mampu nk nngis..hny pnjtkn doa untuk 'dia'..bleeding...darah keluar dr hidung...telinga...dan mulut...'dia' sgt teruk...seminggu 'dia' koma...sy hny dpt berita dr shbt2 fc yg lain...sebelum excident 'dia' pergi meeting untuk program dgn adik2 dr rawang...hujan lebat..takdir Allah ...'dia' excident...doktor kata ada darah beku dalam otak..'dia' kesan hentakn mungkin...ya Allah sy masih belum dpt terima kenyataan berita yg dibritahu...selepas seminggu 'dia; sedar..alhamdulillah....di sedar seprti sediakala...pg tu semua shbt2 fc pergi melawat sy tak dapt pergi juga sbb ada kelas....balik lepas asar dapt msg dr seorang adik fc....'dia' dah tak ada...pergi....pergi buat selamanya....sy menngis semahunya...kengan bersama 'dia;' terus menerjah kotak fikiran sy..satu persatu...walaupun sekejap..tp cukup bermakna..harapan2 dia...semua dia beritahu pd sy....Allah lbh sygkan
dirinya....hujan renyai mengiringi 'dia' di perkuburan...damai..sayu..menyelubungi......ya Allah tempatkan lah 'dia' bersama org2 yg soleh....amin....

nurul khairiyah....pertemuan satu itu pertemuan pertama dan terakhir kita...walau tak dapat kita berhalaqah di dunia ini...mudah2an Allah beri peluang pd kita untuk berhalaqah di akhirat sana....kami semua sudah rindukan awak....
DALAM KENANGAN
NURUL KHIRIYAH....
16 april 1988 - 1 april 2011
al-fatihah....


nota kecil: tak sempat nk accept friend request 'dia' ..MySpace

4 comments:

Misz Aeen Kaka said...

al-fatihah..
salam takziah ke ats pmrgian shbt akak ya...smga "dia" trgolong di klgn org2x yg beriman di sisi ALLAH SWT...

rindu_jihad said...

salam takziah buat sahabat anda..

Tukang Taip said...

saya pernah gak terkilan xdapat kunjungi teman sebab bertangguh..then dia pergi tanpa sempat saya katakan apa2x..skang..saya cuba jugak usahakan ziarah teman..walaupun sibuk macam mana..

z@i said...

Al-fatihah..

sedehnyer..

lepas ni giliran kita pula...

moga Allah tempatkn bersama para sahabat dan solehin

kedamaian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...