Followers

17.5.11

final exam- perak- uitm - konvokesyen

assalamualaikum wbt
norhayaton hazai hj warman

alhamdulillah segala puji bg Allah sekalian alam...selawat dan salam buatmu junjungan nabi muhammad saw..selama 4 bulan bertungkus lumus belajar..melalui detik2 getir...erkkk getir lah sgt...bergelumang dengan asigment yg berbukit2...presentation setiap minggu...case study dan test2 yang memeningkan kepala..akhirnya final exam tiba...Allahuakbar...bila tgk jadual exam..alamak ade 2 minggu jek masa yang di beri...ni ada lah kerana untuk kejar sesi konvokesyen yang akan berlangsung di uitm pd 12 mei 2011- 20 mei 2011..daripada diploma sampai lah phd...mudah2an Allah pemudahkan urusan kami semua...

final exam ni nk kata susah tu agak susah..tapi senang jugak...saya buat past year question sj..memndangkan kos saya adalah kos baru di naik taraf,..makanya tak adalah past year question tapi sedikit sama dengan kos yg lama...jd buat jek lah...semua latihan yg lecture bagi dalam kelas tu sy buat balik..pusing2 pon itu aja soalannya...oooo saya masih bergelumang dengan matematik...ger...ger..ger...pening kepala...seronok betul en kalkulator bila saya menekan2 badannya untuk mencari jawapan...dulu 3 tahun guna...sampai hbis diploma guna pulak untuk dgree..sungguh en kalkulator menjadi kesayangan hamba..hehehe...=)


konon2 bz ..bljr ..ngehhe..tp mmg bz pon..huhu.

setiap hari belajr bersama2 sahabat...ulangkaji pengiraan...tak duduk dekat dalam bilik.hanya di bilik belajr yang disediakan oleh pihak unit kolej...hoho sebab dalam bilik tu ada air cond...lalalal...punyalah demand nk belajr...^_^...kdg2 sampai tertidur2 dalam bilik tu...erkkk just take a nap...=) hoho..dari sehari ke sehari buku bersilih ganti...kertas2 kotor...white board sy guna dlm bilik tu untuk terangkn pd kawan2 yg tak fhm dalam pengiraan...dorang pun guna juga untuk ajar sy...tapi bila belajr bab teori..sy lebih selesa untuk belajr sendri..tak boleh nk bising2...cehceh...ade2 jek..bukan sebab kedekut ilmu atau apa..sy lebh selesa untuk menelaah sendiri dulu kemudian baru lah sy bentgkan pd mereka..kadang2 bahgi2 kan bab2 untuk di baca..dh hbs baca tergkan..keadaan ini berlaku bila dh tak sempat nk cover semua subjek..hehehe sebab nya blaja last minit...sy memang suke bljr last minit...ngegeghehe...=) tk boleh nk ubah..erkk boleh2 nk ubah..cuma ..cuma...ahhh sekdr alasan...^_^..pejam celik pejam celik dh hbs exam 9/5/2011 paper terakhir sebelah petang...lepas tu kemas2 barang untuk tinggal kan kolej yg tercinta..hoho...babai jumpa 4 bulan dr sekrang..=)
................................................................................................

lepas balik tu ...duduk rumah abang ngah 2 hri..sebab 12hb dah kene bertolak ke perak...14 hb konvo..yeah...!!! 3 tahun belajr diploma akhirnya hari yang di tunggu2 telah tiba..=) alhamdulillah...berkat usaha dan tawakal..saya berjaya menggenggam segulung diploma..ok lah tue..lepas ni ijazah pulak..another 2 year...sigh****......hihihi...lamanya nk hbs belajr..adeh2..12 hb tu beli tiket keretapi dengan adik roomate ..sebab kami satu kos dan sgt baik...beli tiket turun ke tapah...rumah opah...huhu menumpang kasih opah..maklumlah sy dah tak ada nenek...atok apatah lagi..=) menumpang2 jeklah kejenya...lalalala...opah sporting...pukul 6 ptg naik tren..pukul 8 malam sampai di stesen tapah road..sgt best...sebab stesen keretapi ni sebelah rumah opah..hukhuk..nak jalan kaki balik pon boleh..tapi mak lang yg baik hati jemput kami di stesen..mak lang baru balik bercuti...sebulan di amsterdam..aduhaii berjalan aja kerjanya..lepas satu negara pergi satu negara..ni pon bersiap2 nk ke kelantan pulop..adehh.=) tak apalah ada duit semua boleh buat..ce kalau tak ada cam saya ni tengok ajalah...dream..dream..dream....hukhuk..=)
kat rumah opah best...melayan cerita opah..sampai penat rasanya...opah byk bercerita sedang sy hny tekun mendengar..pemalu lah pulak..konon2 pemalu...ngehhe..^_^..suasana kampung..nyamannya...hilang hiruk pikuk bandar..bangun pagi2..dh dengr bunyi burung berkicauan..dekat ampaian baju..opah kata burung tu mmg suka di situ...ate awok mendengr aje lah ye...erkk terckp perak plak..lihat ade org kemboja tu tgh kutip sengkuang dekat sebelah rumah opah...opah sewakan tanah untuk mereka bercucuk tanam..sungguh rezeki kita bertebaran di seluruh bumi...=) syahdu plak tiba2 kan..

esoknya pergi uitm untuk ambil jubah konvo dengan reherseal...aduhh boringnya..nk cepat2 balik..perut dh tak thn2 lapar ni...opah kata balik cepat karang mkn mlm kat rumah..=) tq opah memahami bahsa perut kami..heheh...lepas amik jubah kami bergambr kt utp (universiti teknologi petronas) tepi tasik..haih byknya ikan..jakun lak sy tgk..=) ambil2 gambar..pergi ke air tawar untuk menikmati pemndangan sawah padi...ya Allah betapa besarnya nikmat Mu...saya syahdu seorag diri dekat tepi bendang...ngeheh layan blues...~~~~ =) mulalah bahasa hati 'seorang aku' nk keluar...menjiwang kan diri bersama nikmat ilahi...tunggu sampai matahari terbenam..indah..nyman...angin kuat tepi sawah..tpi takut jugak kalau2 ada lintah..hoho..saya lah org pertama yg akn lari...ngeheh..=) dengan berbaju kurung ala2 sopan gitu..berjalan2 dekat batas padi..ni kalau jatuh ni naya ni...saya bergurau dgn kawan2 kt situ..tiba2 sy syahdu sendiri..balik2 syahdu..apahal tah..haha..mulalah sy akn di ketawakan oleh rakan..mereka akn kata..."aku dan sesuatu'' senyum sy meleret...dalam hati...'ada aku kesah' =P

..................................................................................................

alhamdulillah hari yang di nanti dah pun tiba...nervous2 uhuk3...sesi konvo sy adalah sebelah petang...jam 12.30 tghari dh kene bersiap2 untuk masuk dewan..pakai jubah dan mortar board..aduhh kene pakai heel plak kan..dah lah sy tak pernh pakai..tapi tak dek lah tinggi mana pun..kecoh jek lebih =) hikhik..tergolek2 jugaklah nk jalan..dah lah jauh kawasan berkumpul tu dengan dewan..zzzz...tabah..tabah...huhu..lepas sesi bergambar2 kt bawah basement tu...kita orang kena masuk dewn selepas zuhur..tunggu lah org2 besar masuk..lamanya..lalu red karpet..huuu dh macam artis rasenya...=) berangan****...masa konvo tu hny abang ngah...abg atas saya..dan 2 org anak saudara saya yg dtg..mak dgn bapak tak dpt dtg..sob2...sedih jugak..malah sgt sedih..tapi emm tak pelah sebelum bertolak tu mak dah call..mintak maaf.ishhh mak pulak yg mintak maaf..ya Allah..mak tak dpt dtg sebab jaga bapak sakit kat kampung..jd sy sebagai anak..sgt2 memahami pengorbanan mak tu..=) doa dari jauh pun dah cukup..walaupun sebenrnya nak menngis juga bila tengok mak ayah org lain ada dn peluk anak2 mereka dalam pakaian jubah tu..impian mak..impian sy dan impian bapak..tp tk pe sy kuat kan hati..berangan mak ada pun dh ok..huhu..=) air mata di seka...^_^''
tiba masa pula semua koordinator program naik ata spentas bersama jubah hitam..menanti pula pro censelor masuk..masa tu senyum meleret2 sampai ke telinga..cam tak percaya pun ye jugak..hehe lagi sekali sy jakun..=P lepas tu berucap2 giliran sy ke-415 fuhsss sgt lama ye nak tunggu..tiba masa giliran aduhh nervousnya..mesti bapak bangga bila dengr nama dia di sebut...NORHAYATON HAZAI BT WARMAN..uhuk3..namun bapak tak ada ...=)air mata di seka lagi..-_-'' nak berjalan atas karpt merah tu..aduhh dgn heel..dh lah licin ..cover2..sampai atas pentas..senyum yg mnus di beri kepada tan sri pro censelor..akhirnya..berjaya..lepas..alhamdulillah..jalan2.duduk..bukak kasut cept2..sakit kaki....uhuk3.. selepas upacara tu..tan sri pro censelor beri sepatah 2 kata..alamakhaii dah mcm baca sajak sy dgr..tapi tak apa..tekun dn terus tekun mendengar..walaupun perut sy sebenrnya sgt3 lapar....uhuk..bila nk hbs ni..=) bila tan sri sentuh bab mak ayah sob3..ni yg tak leh ni..dah lah mak bapak sy tak ada...sedih..last2 menngis jugak kat situ..layan diri sorang2...lalalala...syahdu2..
lepas hbs semua keluar dan balik...haaa selesai..
perarakan sebelum masuk dewan

kawan2 yang gumbira saya lah tu yg ambil gambar..=)
manis, asilah amoi dan atiqah halim..

ni lah yg sy dapat...pen tu hadiah dari anak2 saudara sy yg kiut..=) bunga tak ada..huhu...


nota kecil: terima kasih semua yg dtg...=) sy happy...alhamdulillahMySpace

0 comments:

kedamaian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...